ÖNKÉNT VÁLLALT TÖBBLETMUNKA FELMONDÁS

Kedves rezidens és szakorvosjelölt Kollégák!

Ezen a nyáron a magyar orvostársadalom legfontosabb küzdelme kezdődött meg. Harminc év várakozás és meddő reménykedés után összefogtunk, hogy az orvosok szakmai és élethelyzeti perspektívái javuljanak és biztonságosabban gyógyulhasson a beteg.

Az egészségügy változásának első lépése, alapja a bérrendezés, csak ezt követheti a struktúra átalakítása.  Ma egy magyar rezidens alapbére (ami után később a nyugdíjat kapja vagy amire hitelt lehet felvenni a családalapításhoz, lakásteremtéshez) egy gyorséttermi dolgozóétól is elmarad. Míg más szektorokban a fiatalok magukra fordíthatják a szabad óráikat, a magyar rezidens szabadidejében plusz állást keres vagy ügyeleteket vállal. A nélkülözés azonban nem ér véget a szakvizsga megszerzésével. A szakorvosok magukat kizsákmányolva tudják csak fenntartani családjukat. Nincs idő szakmai továbbképzésre, regenerációra, így a plusz munkában eltöltött időt nem csak magunktól és családunktól vesszük el, de a saját kiégésünket fokozzuk vele. Sokunk környezetében van olyan kolléga, akit fiatalon vesztettünk el: a 40 év feletti orvosok közül a férfiak harmada, a nők fele nem éri meg a nyugdíjazást. Sokan érezzük úgy, hogy ellopták az éveinket. Nem szeretnénk hagyni, hogy veletek is ezt tegyék.

Tudjuk, el lehet menni. De nem akar mindenki elmenni. Esetleg egy rövidebb idejű tapasztalatszerzésre, új módszer megtanulására igen, de sokan még azok közül is visszajönnének, akik külföldön élnek. Itt a család, ide kötnek a gyökerek, a barátok, a kultúra.

Olyanná kell tennünk az egészségügyet, hogy megtartson és visszavárjon.

Ezért most tennünk kell, mert veszteni csak ezt a torz rendszert lehet. A változással a legtöbbet ti nyerhetitek, a legfiatalabbak: nem kell végigjárnotok azt az utat, ami végül ahhoz a kiégéshez vezet, amit most magatok körül láthattok.

Szeretnénk, hogy a szakorvosokkal együtt vegyétek ki a részetek az összefogásból és csatlakozzatok az önként vállalt többletmunka felmondási akcióhoz!

 

 

A Magyar Orvosi Kamara által koordinált akció több lépésből áll:

1) Tárgyalás a kormányzattal – ezen túl vagyunk. A Pintér Sándor miniszter által összehívott munkacsoport bértábla javaslatait itt találjátok:
https://mok.hu/tobbletmunka/allasfoglalasok/bertabla

2) Önként vállalt többletmunka felmondások letétbe helyezése – ez a folyamat zajlik most

3) 1001 letétbe helyezett felmondás után kijelöljük az élesítés időpontját, amikor a nyomásgyakorlást kiterjesztjük a helyettesítések szüneteltetésére, a vállalkozásban dolgozó orvosok munkájának minimumra vételére is.

 

Reméljük, hogy a politika meghozza a döntést az élesítés előtt, de ehhez nekünk erőt kell mutatnunk. Minden egyes letétbe helyezett többletmunka felmondás számít, minden egyes csatlakozó fokozza a nyomást a döntéshozókon! Most kell demonstrálni egységünket, mindenkinek tennie kell a közös sorsunk alakításáért.

És nem szabad aggódni, a Kamara ott lesz mindenki mögött és használni fogja jogi és etikai eszközeit, hogy az orvostársadalom elhatározása érvényre jusson. Az akció kiemelt védelmére felhívtuk minden intézetvezető figyelmét!

 

Részleteket itt találtok: https://mok.hu/tobbletmunka/lepesek

Kérdésekkel ide fordulhattok: tobbletmunka@mok.hu

 

Ti vagytok a jövő, a kezetekben van a változtatás lehetősége!

 

Budapest, 2020 július 30.

 

A MOK elnöksége nevében A MRSZ vezetősége nevében
      Dr. Kincses Gyula          Dr. Báthori Gergő

 

 

   

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email