Megjelent a szakorvosképzés átalakításával kapcsolatos rendelet!

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, az a belügyminiszter által aláírt rendelet, mellyel módosulnak egyes jogszabályok a szakorvosképzés átalakításával kapcsolatosan.  Bízunk benne, hogy az érintett rezidens kollégáink, hosszú és kitartó munkánk eredményét élvezhetik ezt követően. Az ÁEEK-el később OKFŐ-vel folytatott közös gondolkodás, valamint a kormányzattal és számos szakmai csoporttal történt hosszú egyeztetés eredményeként úgy gondoljuk, hogy a miniszteri rendeletben leírtak hatékonyan járulhatnak hozzá a minőségi képzés fejlesztéséhez, valamint az egészségügyi ellátórendszer megfelelő szakorvos utánpótlásának biztosításához.

A rendeletben létrehozásra kerül a vezető rezidens rendszer, mely a rezidensek önszerveződését, képzésükben való aktív részvételét, a szakképzésért felelős egyetemi szervekkel és szakmai grémiumokkal való kommunikációjának javítását hivatott előre mozdítani. A rendelet alapján a vezető rezidens a szakképzési grémiumok tagjaként részt vesz azok munkájában.

Meghatározásra kerülnek továbbá a rezidensi kompetenciák, a kompetencia alapú képzés, mely lehetővé teszi, hogy jobban lehessen mérni a rezidens teljesítményét, pontosabban várható el, hogy mikor, mit képes a rezidens ellátni.

Az új rendszerben egy vagy több részvizsga és ehhez rendelt lépcsőzetes kompetenciák kerülnek meghatározásra. Így bizonyos számú műtéti beavatkozás elvégzését és a részvizsga teljesítését követően a rezidens felhatalmazást kap az adott beavatkozás, önálló, ill. meghatározott felügyelet melletti elvégzésére.

Az újítás a szakképzést 2022. szept. 1-jén vagy azután megkezdőket érinti. Rajtuk kívül a régi rendszerben dolgozók is átléphetnek abba, ha 3 évnél kevesebbet teljesítettek jelenleg, és az átlépés nem járna a rezidensi idő növekedtével. Ebben az esetben 2023. feb. 28-ig lehet nyilatkozni az átlépésről, az érintett egyetemen.

A többszáz oldalnyi részletes szabályozás áttanulmányozását követően további segítséget kívánunk nyújtani az átlépésről való döntéshez. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy az nagyobb eséllyel lehet reális, minél kevesebb időt töltött még el egy rezidens a régi rendszerben.

A rendelet teljes terjedelmében ezen a linken érhető el.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email