- right now. - but it's pretty tricky to find switch called - "feature" to Internet Explorer. If the text of - workaround is pretty simple: pad the error

Not Found


The requested document was not found on this server. - "smart error messages". That means, of course, - an error's message is "too small", specifically Web Server at karikaturblog.de - less than 512 bytes, Internet Explorer returns - Of course, that's exactly what you're reading

Az orvosok bére Európában: Magyarország az utolsó előtti

Nyomtatás
Kategória: Hírek
Megjelent: 2011. június 14
Írta: Cseh Áron Találatok: 4736

Az Európai Orvosok Szövetsége (FEMS) felmérése szerint a kórházi fizetések tekintetében Magyarország mindössze Romániát előzi meg.

Az 1964-ben alapított European Federation of Salaried Doctors nevű szervezet elnöke Claude Wetzel áprilisban már felhívta a figyelmet a súlyos hazai bérhelyzetre. Mint akkor fogalmazott, "Európai szinten a magyar orvosok dolgoznak a legtöbbet, mégis ők keresnek a legkevesebbet, így teljesen érthető, ha elhagyják az országot".

A rossz munkakörülmények is problémát jelentenek, de tény hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is rosszul vannak fizetve - tette hozzá akkor.

Az elnök megállapításait a FEMS saját készítésű felmérése újra alátámasztja. Eszerint a Magyarországon, kórházban dolgozó orvosok fizetése mindössze román kollégáikét haladja meg. A táblázat a hazai kórházakban kapható bért 475-1.061, míg a szomszédos Romániában 376-847 euróban határozza meg. A legtöbbet a belga szakemberek kereshetik, a kezdő fizetésüket 6.250, míg a legmagasabbat 16.600 euróban állípítja meg a felmérés.

Ez utóbbi egyébként az európai átlagtól is igen kiugró, mivel a második helyezett Olaszországban 10 ezer, a harmadik helyen rangsorolt Egyesült Királyságban pedig nem sokkal kevesebb, 9.724 euró a kapható legmagasabb bér.

A legalacsonyabb fizetések tekintetében Magyarország egy helyet javít, mivel a Bulgáriában kapható 307 és a Romániában kapott 376 eurónál a magyar minimumnak számított 475 euró több. E tekintetben Hollandia szerepelt a legjobban, a maga 6.300 eurójával, szorosan mögötte végzett Belgium 6.250 euróval, míg a harmadik helyezett árnyalatnyival leszakadva Dánia lett, ahol a minimálbért 5.926 euróban határozták meg.

További információk a FEMS-felmérés jelentésében és a szervezet honlapján.

www.medicalonline.hu